En ljushårig tjej springer i en skog där man ser en sjö i bakgrunden och där solen är på väg ner

Löpning som livsstil

För Beatrice Lundblad så har löpningen under en lång tid spelat en stor roll i hennes liv och vardag.
Läs hennes bästa tips på hur du kan hitta motivationen till att vilja börja löpa. Och hur hon en dag vågade utmana sig själv och helt enkelt förälskade sig i löpningen.

Beatrice Lundblad jobbar som Marknadsansvarig Nyproduktion på Heimstaden i Stockholm. Förutom hennes intresse för bostäder så brinner hon för löpning och att motivera andra till att börja uppskatta löpning.

För mig har löpning en stor roll i mitt liv och min vardag och jag skulle vilja säga att det är mer en livsstil än en motionsform för mig. Det är då jag hämtar inspiration, energi och löser alla möjliga problem som finns i mitt huvud. Men framförallt så är det ett optimalt sätt att komma ut i naturen oavsett väder. Att gå ut i duggregn är det få människor som uppskattar. Men att få ta en löptur i lätt regn är faktiskt riktigt behagligt.

En ljushårig tjej springer på en väg

 

Min resa

Jag har sprungit under många år men det är egentligen de senaste sex åren som jag har utvecklats i min löpning.
Innan så sprang jag alltid samma sträcka på ca 7 km i samma tempo – år efter år. Men en dag så vågade jag anmäla mig till en löparkurs som fick mig att tordas kliva utanför min trygghetszon. Jag insåg att det inte är farligt att bli trött eller andfådd på löparturen. Jag lärde mig att våga acceptera vissa saker och utvecklas i min egen takt – vilket i sin tur har fått mig att växa som människa. Tidigare trodde jag att jag behövde springa snabbare. Men sen insåg jag att min kropp och psyke kanske passar bättre för långa rundor i ett skapligt tempo.

Från 7 km, blev det 10 km, sen 21 km och nu som mest Maratondistansen 42 km. Men det gäller att våga och det krävs planering, motivering och rätt så mycket disciplin för att löpningen ska bli en naturlig del i ens liv.
För mig är löpning en hobby. Jag följer många löpare i sociala medier och lyssnar på poddar inom ämnet – för att hitta ny energi och inspiration. Sen driver jag även Instagramkontot Löpterapi där jag delar med mig av en massa tips och råd till mina följare.

En ljushårig tjej springer uppför en trappa utomhus

Varför vill du springa?

Du har säkert läst flera artiklar om hur du kan komma igång med löpträning. Hur viktig motion är för kroppen och hur löpning kan vara bra för att tappa i vikt.
Jag skulle istället vilja att du ställer dig frågan ¨Varför vill jag springa?´ Det gör det så mycket lättare att motivera dig själv och hitta en rutin för din löpning.

Jag vill slå ett slag för långsiktighet och jag vill motivera genom att få folk att börja uppskatta löpning. Istället för att fokus ska ligga på det kroppsliga – tänk istället vad löpning gör gott för den mentala hälsan, alltså hjärngympa. Man ska känna en stolthet över att man kom ut på löparrundan, inte döma sig själv för att man inte sprang nog snabbt eller långt. Och kom ihåg att du springer för din egen skull, ingen annans. Det viktigaste är att försöka hitta en mersmak, njutning och vilja springa igen.

Är du obekant med löpning hoppas jag att du kan hitta några knep för att vilja prova. Är du istället van tror jag ändå jag kanske kan bistå med något nytt mindset eller tips som du hittar här nedan.

En ljushårig tjej står framför en sjö

Beatrice 6 bästa tips på hur du kan hitta motivationen till att vilja börja springa

Tid

När på dygnet föredrar du att springa?
Försök att inte bara planera in löpning efter familjeschema och arbetstid. För att lättare uppskatta löpningen, var strategisk och lägg in passet den tid på dygnet då din kropp och mental motivation svarar som bäst.

Trots att jag älskar att springa så har jag så svårt att ge mig ut på eftermiddagen. Då är jag ofta något stressad och lätt svullen känsla i mage och kropp efter en stillasittande arbetsdag. Eftermiddagspassen ger mig sällan den lätta och fridfulla känslan jag annars får under en löptur tidig morgon.
Så för mig tar löpningen ut sin rätt på morgonen. Det är då jag njuter av omgivningen. Att få uppleva hur dagen gryr oavsett om jag är i en skogsslinga eller transportlöper till min arbetsplats i Stockholm City. Med andra ord så försöker jag i bästa möjliga mån lägga in mina löprundor tidig morgon. Så testa och känn efter när din bästa tid på dagen är.

Planering och disciplin

När du vet vilken tid på dygnet du bör springa krävs det planering och disciplin. Avsett t ex söndagen för att se över kommande vecka. För mig som springer majoriteten av mina pass tidig morgon brukar jag säga att passet börjar redan kvällen innan. En ritual som får mig att längta till nästa morgon.
Jag äter ett ”bra” kvällsmål med gott samvete för att lagra med energi till morgonpasset. Rekar temperatur och väder för att lägga fram lämpliga kläder och skor. Kaffebryggare förbereds och en kopp med mjölk ställs färdig i kylen.
Jag går till sängs i skaplig tid och försöker tänka en positiv tanke om morgondagens löpning. Kanske jag även visualiserar hur jag smyger upp på morgonen, klär på mig löparkläderna, sträcker ut morgonstelheten medan jag dricker mitt kaffe. på så vis så blir löpningen en ren njutning istället för en vånda.

Två händer som håller en knölig boll i handen

Hjärngympa

Du som läser detta har säkert en anledning till att vilja börja springa. Många börjar av en kroppslig eller fysisk anledning. Men jag vill slå ett slag för löpningens mentala effekter. En stor förebild för mig inom löpning är hjärnforskaren Anders Hansen. Han beskriver så tydligt fördelarna med löpning i paritet med hjärngympa!
Genom pulshöjande aktivitet som löpning, stiger dopaminnivåerna och därmed fininställs hjärnans system för koncentration och belöning. Antalet hjärnceller ökar. Man upplever skärpa, fokus och ett lugn. Effekten kommer redan några minuter efter rundan och håller i sig under några timmar. Vi lär oss upptäcka vår tillvaro mer nyanserat.
Detta förklarar alltså varför jag löser många problem i anknytning till min löpning. Ofta knäcker jag även de mest kreativa idéer till mitt arbetat som Marknadsansvarig under just en löprunda.

Motiverande miljöer och musik

Utnyttja miljön du springer i. Känner du en trötthet i kroppen eller fasar du för ett litet tuffare pass. Välj då din löprunda med omsorg. Det ger dig en extra växel! Jag kallar det symbolisk motivation. Att springa i ett vackert landskap eller en häftig plats kan förvandla tröttheten i kroppen. Hitta symboler som motiverar dig.
Tänk er känslan av att få springa förbi den ståtliga eken vid ängen. Springa vid en vacker sjö eller passera några stillastående bilar i morgontrafiken. Ett annat knep är att ha en färdig spellista i Spotify att köra under ett tufft pass. Kanske börja med att lyssna på en podd men när kroppen som mest behöver energi – så kör du igång en motiverande och löpvänlig låt.

Transportlöpning

Ett fenomenalt sätt att få till löpningen. Men kräver en löpryggsäck som sitter behagligt. Spring till eller från jobbet någon gång per vecka, spring hem från en familjeaktivitet eller till en fikadejt hos en vän. Du kan säkert få låna dusch och en handduk. Ett perfekt sätt att komma fram full av endorfiner, samtidigt som du är klar med ditt löppass.

En ljushårig tjej springer på en gata

Målsättning

Bryt ner ditt mål i mindre delmål så det känns överskådligt och rimligt.
Att anmäla sig till ett lopp som ligger kanske sex månader bort i tid kan kännas diffust. Dela istället upp dessa sex månader i tre etapper och fundera vad du har för mål för vardera del.
Kanske att under de första två månaderna springa 2-3 pass/vecka i behagligt tempo. Därefter ett nytt mål att utöka sträckan så du kommer upp i en lämplig distans. Tredje delmålet kan vara att våga öka tempot, men var försiktig. Du behöver och ska inte springa snabbt under alla veckans pass, utan välj ett pass per vecka då du ska utmana dig i tid istället. När dagen för loppet väl är där kommer du klara tempot och sträckan, på grund av att du successivt delat upp framgången.

Jag hoppas att du har hittat motivation till att vilja börja springa! Och kom ihåg att du gör det för din skull och ingen annan. Så du bestämmer hur du vill lägga upp din vardag, träningsplanering och målsättning.

Stort lycka till!

 

Om Beatrice

Namn: Beatrice Lundblad
Familj: Sambo och två barn, Adéle och Frank
Bor: I nyproducerat radhus i Skarpnäck, närförort i Stockholm
Arbetar som: Marknadsansvarig Nyproduktion hos Heimstaden sedan februari 2020
Följ Beatrice på Instagram: @lopterapi

Bilder i artikeln tillhör Beatrice Lundblad.