En ljushårig tjej med en solhatt som det står Heimstaden på står och planterar i sina krukor i sitt kök. Bakom henne ser man vita skåpluckor en ljusgrå mosaikvägg.

Alla kan bli en Heimodlare

Alla kan bli Heimodlare. Det kan Ida Eriksson skriva under på. Hennes odlingsintresse väcktes med en saftig citron för ett år sedan.

 

– Mina fingrar är allt annat än gröna och jag har alltid haft så lite växter som möjligt hemma, eftersom jag vetat att jag förr eller senare har ihjäl dem. Men nu har jag plötsligt 40 krukor inne och på balkongen, säger Ida som håller odlingen på en enkel – men kul nivå.

– Det började med att jag hade köpt citroner som jag tyckte var ovanligt söta och saftiga. För skojs skull pillade jag ner några kärnor i en kruka med jord. Jag blev faktiskt förvånad när det bara några veckor senare trängde upp små gröna blad ur jorden.

I dag, ett år senare, börjar citronplantorna nå en höjd på 80 centimeter och i Idas fönster växer även grapefrukt- litchi- dadel och ananasplantor. Ida, som både är Heimodlare och anställd hos Heimstaden, vattnar numera snarare för ofta än för sällan.

– Det är så kul att se alla egenodlade grödor växa att jag ibland blir lite för ivrig och vattnar för ofta. Men man lär sig med tiden. Jag är verkligen ingen expert, jag testar mig fram.

Om Ida någon gång får skörda frukt från sina plantor återstår att se.

– Det vågar jag knappt hoppas på, men det hade såklart varit otroligt häftigt. Det enda jag skördat hittills är krasse och örter. Med det är nog så kul, säger Ida som ofta får sällskap i påtandet av sin sexårige son.

En köksträbänk som det ligger tre citroner på, varav två stycken ligger i en vit nätpåse.

Odla citron – Idas tips

  • Fyll en lagom stor kruka med jord, men inte ända upp till kanten.
  • Vattna jorden så att den är genomfuktig.
  • Pilla ner några citronkärnor cirka en centimeter ner i jorden.
  • Lägg plastfolie över krukan och förslut med en gummisnodd. Gör några små lufthål i plasten.
  • Ställ i det soligaste fönstret du har. Citronplantor behöver mycket sol.
  • Inom två veckor bör det ha kommit upp en lite grodd. Då kan du ta bort plasten.
  • Nu är det bara att vattna och ge näring och se plantan växa! Jag har använt mig av speciell citrusnäring som innehåller kalium, fosfor och kväve.

    Lycka till!