Så här gör du din picknick lite mer miljövänlig

Engångsartiklar, plastpåsar och massa sopor – din mysiga skogspicknick kan lätt bli en miljöbov. Här kommer lite tips på hur du kan ordna en miljösmart picknick ute i det gröna.

Att vistas ute i skog och natur gör både barn och vuxna gott. Och det allra bästa är väl ändå när det är dags att plocka fram matsäcken. Här kommer lite tips på hur du kan göra picknicken lite mer hållbar.

 

Så här blir din picknick lite grönare

– Undvik engångsartiklar. Ta med några picknickvänliga tallrikar, glas och bestick som du sedan kan diska och återanvända. Ett tips är att köpa lite porslin på second hand för några kronor som du kan ha med dig på utflykterna.

– Lägg med maten i glasburkar. Det ser både trevligt ut när ni plockar upp matsäcken och burkarna går att använda om och om igen.
Vill man göra det extra fint, så kan man knyta ett band och sätta en fin etikett på glasburken så man vet vad som är vad.

– Lämna plastpåsar, påsklämmor och andra onödiga plast och engångsförpackningar hemma. Använd hellre små matlådor som du kan återanvända.

– Har ni barn så kan det vara bra att investera i några sugrör i bambu eller metall som ni kan återanvända.

– Skippa flaskvattnet och ta med vatten hemifrån istället.

– Om du ska grilla. Använd kommunens grillplatser istället för att använda engångsgrillar och glöm inte att köpa grillkol märkt med ”Bra Miljöval”.

– Testa och skippa köttet och grilla grönsaker istället. Att grilla rotfrukter, aubergine och purjolök är en riktig höjdare. Till efterrätt är några äppelklyftor på ett träspett smaskens tillsammans med lite kanel och vispad grädde.

Middag tillagad i naturen, låter det avancerat? Tänk om! Hanna Olvenmark visar att det är både lätt och härligt att äta ute.

 

– Förvara maten i en kylväska så du kan ta hem det som blir över hem igen. Men försök att inte packa ner mer än vad ni tror kommer gå åt – att kasta mat är alltid tråkigt.

– Kom ihåg att städa ordentligt efter er. Ta med en skräppåse och samla allt som ni hittar och som inte hör hemma i skogen.

Källor: Avfall Sverige, Sysav, Håll Sverige Rent.