Så blir balkongen din favoritplats i sommar

Det är hög tid att börja använda balkongen, om din lägenhet har en sådan. Men innan du fyller den med både möbler, matta, krukor, belysning och andra saker är det värt att fundera på vad du vill använda just din balkong till? Är det här du dricker kaffe och läser en bok? Eller är det här du vill äta middag tillsammans med vänner? Kanske är balkongen ditt bästa odlingsställe eller så är det barnens sommarlekrum? Det är lätt att lockas av inspirerande bilder men få balkonger rymmer alla funktioner. Välj det som är viktigast för dig och inred balkongen därefter. Vi tipsar om sex olika användningsområden och vad som gör din balkong till favoritrummet under våren och sommaren.

1. Dricka kaffe och läsa bok-balkongen

Om du inte går ut på balkongen utan en kaffekopp i ena handen och en bok i den andra handen ska du satsa på en skön sittmöbel på din balkong. Se till att ha ett bra avlastningsbord och kanske en extra kudde och filt på balkongen.  

2. Laga mat-balkongen

Vill du helst ha förklädet på dig på balkongen? Satsa då på en bra plats för din elgrill och krukor nära till hands där du kan odla det du behöver för att göra matlagningen roligare. Häng upp krokar för dina viktigaste redskap och se till att ha bra ytor att arbeta på.

3. Umgås hela kvällen-balkongen

Om det viktigaste är att alla vännerna får plats på din balkong kan du inreda med smidiga pallar som går att stapla. Eller varför inte bygga en sittmöbel i form av en bänk som rymmer många? Satsa på mycket belysning som kan tändas när mörkret faller och placera blomkrukorna på väggen i stället för golvet för att nyttja all plats.

4. Plantera och njuta-balkongen

Har du helst fingrarna i jorden när du är på din balkong? Se då till att skapa bra förutsättningar för dina plantor. Vill du odla grönsaker mår dessa till exempel bra av att stå nära blommor som kryddtagetes eller ringblomma. Köp en stor och snygg vattenkanna som gärna får stå framme. Det ska vara enkelt att vattna varje dag. Använd olika höga krukor eller piedestaler så att du når allt. Och glöm inte att skapa en sittplats där du kan beundra allt det fina och nå allt det goda!

5. Leka- och pyssla-balkongen

Vill barnen inget hellre än att vara på balkongen under sommaren? Inred med en matta och mjuka sittkuddar som gör att de kan ta med sig både legobygget, målarböckerna och bilarna ut hit. Glöm inte bort att sätta upp något typ av solskydd.

6. Träna- och svettas-balkongen

Att träna utomhus ger flera vinster. Även om du har en liten balkong kan det gå utmärkt att göra yoga eller styrketräna med vikter här. Se till att skapa så mycket ledig yta som möjligt på balkongen och ta med dig vikter, gummiband och en träningsmatta ut. Har du ett balkongräcke kan du även nyttja det i din träning.

 

Tillbaka till bloggen