En kvinna med röd blus och svarta byxor sitter vid ett cafébord och läser en tidning.

På besök i Selmas konstnärliga rum

På Möllevången i Malmö hyr skådespelaren Selma Modéer Wiking en lokal av Heimstaden. Här driver hon ett galleri med syftet att göra konst mer tillgänglig, för alla.

The Cowgirl Gallery

Att konstgallerier är en plats där man ska vara tyst och reserverad är en föreställning som skådespelaren Selma Modéer Wiking vill ändra på. Därför startade hon The Cowgirl Gallery, en plats för både människor och olika konstformer att mötas på, avslappnat och nyfiket.

– The Cowgirl Gallery är främst ett konstgalleri, men också en kaffebar. Min vision är en tillgänglig mötesplats för alla och där både etablerade och oetablerade konstnärer och kreatörer får visa upp sina verk, säger Selma.

En kvinna med röd blus och svarta byxor sitter i ett fönster och läser en tidning.

Konserter och filmklubb

För att skapa ett så levande galleri som möjligt, för flera typer av publiker, bjuder hon också in till olika evenemang. Varje vecka är det en konsertkväll, varannan vecka filmklubb och då och då även poesiafton.

– Allt är öppet för alla och det är valfritt inträde, säger Selma som driver galleriet helt ideellt.

Hon tillbringar 17 timmar om dagen på galleriet och ser det som ett projekt i ständig utveckling.

– Jag är jättenöjd med hur många som faktiskt hittat hit sedan jag öppnade. Men jag vill såklart att det ska bli ännu bättre.

En kvinna med röd blus och svarta byxor sitter vid en disk och dricker kaffe.

Renoverat lokalen själv

The Cowgirl Gallery öppnade i oktober 2021, egentligen av en slump.

– Förra sommaren såg jag att lokalen var ledig och blev väldigt förtjust i den. Det var då jag bestämde mig för att testa att öppna ett galleri. Jag sökte kulturstöd och bad om ett korttidskontrakt hos Heimstaden. Jag gillar inte att känna mig fast i något och ser gärna inte längre än en dag framåt. När jag snöar in på något gör jag det intensivt, sedan, efter ett tag, är det något annat som gäller.

 

Det här är inte mitt galleri, det är allas galleri

Galleriet består av två rum som känns både intima och luftiga, där konsten genast pockar på uppmärksamhet. Det mesta av inredningen är mobil, så att Selma lätt ska kunna möblera om inför en konsert eller filmkväll.

– Jag hade en väldigt tydlig bild av hur det skulle se ut här. Jag och pappa har renoverat allt själva, berättar Selma medan hon serverar en kopp närproducerat kaffe över den egenhändigt byggda bardisken.

– Kaffebaren hoppas jag kan göra att fler tar sig tid att betrakta. Och för den som vill finns konstmagasin att bläddra i, sådana som kanske inte finns att låna på bibliotek, säger Selma och återkommer till hjärtat i hennes verksamhet – tillgänglighet.

– Jag vill sprida känslan av att det här är inte mitt galleri, det är allas galleri!