Tina återtog livet - nu hjälper hon andra att göra likadant

I en trea i Luleå bor hälsoinspiratören Tina Persson. Hon driver Friskoteket, med vilket hon hjälper människor till en bättre mental hälsa. Själv återtog hon livet som 30-åring, efter många destruktiva år.

Hjälper andra till en bättre mental hälsa

När Tina Persson började närma sig 30-årsåldern kom livet och knackade henne på axlarna. Det sa ”vad håller du på med?”. Då började Tinas resa mot en starkare självkänsla och bättre kontroll över sin egen tillvaro. I dag driver hon Friskoteket och hjälper andra att göra liknande resor.

Tinas självförtroende togs ifrån henne i tidig ålder. Efter svek av sina föräldrar och mobbning i skolan hamnade hon i en negativ spiral, som följde med henne in i vuxenlivet.

– Jag mobbade mig själv, kan man säga. Tills jag plötsligt kände att jag behövde ta tag i mitt liv. Kalla det 30-årskris om du vill, men någonting hände. Med en uppväxt präglad av mobbning i skolan och föräldrar som valde att sopa problemen under mattan är det lätt att fastna i negativitet och att skylla den på andra. Men nu trillade tioöringen ner och jag förstod att jag har samma möjligheter som alla andra – jag måste bara våga ta ansvar för mitt eget liv, berättar Tina.

En detaljbild på ett värmeljus och en grön växt i en svart kruka

Från osynlig till igenkänd

Hon hoppade på en friskvårdsutbildning och utbildade sig därefter även till massageterapeut. Vid den här tiden bodde hon i Tranås, där hon startade en egen praktik och blev hockeylaget Tranås AIF:s sjukvårdare och massör. Ett jobb som hon kom att stormtrivas med.

– Från att ha varit helt osynlig blev jag plötsligt stoppad på gatan av folk som undrade hur det stod till med spelarnas skador. Jag drog också till mig uppmärksamhet som ensam kvinna i hockeybåset.

Tina märkte själv hur hon började höras och synas på ett helt nytt sätt och självkänslan växte. Hon gjorde slut med kompisar och skaffade nya. Började ta mer plats.

– Jag hade så mycket att ta igen. Jag hade ju förlorat så mycket dyrbar tid som ung vuxen.

Det var där och då som Tina startade sitt eget företag, Friskoteket.

När kärleken förde henne till Norrbotten lämnade hon hockeylaget i Tranås och började bygga vidare på sitt eget företag i de nya, norrländska hemtrakterna.

– Förhållandet tog slut, men kärleken till Norrbotten blommade ut. Så här blev jag kvar!

 

Rosa resa med bröstcancer

I dag bor Tina i en trea i Luleå och driver en stor del sitt företag hemifrån. Med Friskoteket vill hon bidra till att fler får en bättre mental hälsa.

– Jag vill hjälpa människor att hitta tillbaka till livet. Att inte sitta fast i gamla tankar och negativa mönster, utan att våga återta livet och ta vara på det. Jag vill inspirera och dela med mig av mina erfarenheter, säger Tina.

Och erfarenhet har hon, både bred och tung. Hon har, förutom livsförändringen som 30-åring och en rad utbildningar, också återhämtat sig efter utbrändhet och genomgått en rosa resa – som hon själv väljer att kalla sin bröstcancer.

– När jag fick cancer ville jag inte att folk skulle tycka synd om mig utan att de skulle fokusera på att jag faktiskt levde. Jag såg det som en uppgift att lösa, som skulle ge mig mer kunskap i mitt arbete.

Det blev en svår uppgift, men Tina löste den. I dag hjälper hon många kunder som genomgår liknande resor.

 

Omtyckta ”walk and talks”

Ett coachning-koncept som är omtyckt är Tinas så kallade ”walk and talks”, då samtal förs över telefon under en promenad. Förutom personlig coaching håller hon även i föreläsningar och skriver krönikor i Luleå gratistidning.

Tina tror att allt fler är i behov av mental coaching nu efter pandemin. Och hon vill gärna inspirera till att ta vara på vad vi lärt oss av den.

– Det finns garanterat saker du kan ta med dig från det här, som kan få dig att växa som människa. Det handlar om hur du väljer att se på saker och ting. Lyssna inåt, våga be om hjälp och kom ihåg att vara snälla mot varandra!