En kvinna med mörkt lockigt hår går in genom dörren med en flyttkartong i famnen. En man går bakom med krukväxter i famnen.

Så gör du din flytt miljövänlig

En flytt kan ibland vara en miljöbov på många olika sätt. Se våra bästa tips hur du kan gör den vänligare mot både miljön- och plånboken.

8 tips för en miljövänligare flytt

 

1. Börja rensa i god tid

Ta dig tid innan flyttdagen för att gå igenom dina saker och möbler. Det är lätt hänt att man packar ner allt i flyttlådorna och tänker att man tar en rensning vid uppackningen istället. Men gör dig själv – och även miljön – en stor tjänst och förbered detta innan istället. Sälj eller skänk det du inte vill spara och ta med dig. Är du ute i god tid så har du kanske även chansen att tjäna en liten extra slant på din försäljning.

2. Hyr eller återanvänd flyttlådor

Hos de flesta flyttfirmor så kan man numera hyra flyttlådor. Testa att även ta en koll på Blocket eller liknande sidor där man kan fynda begagnade flyttlådor. Kolla även med din närmsta mataffär om de har några lådor som de vill bli av med.

3. Packa resväskan

Våra resväskor tar en ganska stor plats i flyttlasset. Så passa på att utnyttja väskans rymd och packa de fulla.
Bonustips! Istället för att vika dina kläder så kan du rulla ihop dem. Det kommer spara dig en massa utrymme i väskan.

Oavsett varför vi flyttar, och med vilka förhoppningar, ska lådor packas, telefonsamtal ringas och inga viktiga papper får glömmas bort. Därför har vi satt samman en checklista för dig som snart ska flytta.

Ett barn med randig tröja sitter i en tom flyttkartong och en man med orange tröja står bakom och skjutsar honom framåt i lådan

Skänk flyttmaterialet efter flytten

Om flyttlådorna är i bra skick efter användning bör du skänka lådor och annat material istället för att slänga det. Hör runt med släkt och vänner ifall de planerar att flytta och om de är intresserade av materialet - det kommer uppskattas!
På detta sätt är du både en god vän samtidigt som du är miljömedveten!

4. Vira in det ömtåliga i lakan

Istället för att köpa en massa bubbelplats, så vill vi istället tipsa om att packa in dina ömtåliga saker i material som du redan har hemma. Här är lakan, handdukar, kläder och halsdukar perfekta mjuka material att packa in farmors gamla vas i.

5. Cykel-flyttbil

För den lite mindre flytten så kan det vara perfekt att anlita en cykel-flyttfirma. Om flytten är inom ett rimligt avstånd från din nuvarande bostad, så varför inte packa de lite mindre skrymmande sakerna på din egen cykel och ta några svängar fram och tillbaka. Ett perfekt motionspass.

6. Förbered mat & snacks

Både du och dina flyttkompisar kommer behöva ladda med massa energi under dagen. Förbered en matig paj, proteinrik sallad, bröd, frukt, lite snacks och såklart något sött att bjuda på. Duka fram så alla kan ta när det passar dem. På så vis slipper du lägga dyrbar tid på att köra iväg och äta mitt under flytten.

Två killar och två tjejer står i ett kök och håller på med olika frukter
7. Skänk dina flyttlådor

Ge bort dina flyttlådor, packtejp och annat material som du vet att du inte kommer använda efter du flyttat in. Skänk det till bekanta eller lägg ut en notis på Blocket eller andra grupper på Sociala medier.

8. Fortsätt på den gröna linjen även när du flyttat in

Glöm sen inte att fortsätta på din miljövänliga linje när du väl flyttat in. Här kan du göra några enkla saker som att sätta upp en ’Reklam Nej tack’ skylt på dörren, meddela alla de företag som inte får en automatisk upplysning om din adressändring – för att slippa eftersändning av post. Skapa en plats i hemmet för en bra miljöstation där du kan sortera matavfall, plast, plåt mm.

Tänk även på att inte kasta dig iväg och köpa en massa nya saker och möbler till ditt hem. Bo in dig ett tag och känn efter vad du verkligen behöver istället för att göra en massa spontanköp.