En kille med mörka kläder cyklar på en cykel med en tjej sittandes på pakethållaren

Cykla säkert på vägen – 8 tips!

Att ta en cykeltur är både njutbart och hälsosamt. Då vi är flera som ska samsas i trafiken så finns det några viktiga saker som kan vara bra att tänka på för ett enklare och säkrare liv som cyklist.
Här kan du se våra tips på hur du kan göra din cykling lite säkrare för dig och dina medtrafikanter.

 

1. Cykla på höger sida

Högertrafik gäller även för dig som cyklar. Så håll dig på höger sida på cykelbanan.

2. Undvik mobiltelefonen

Även om det inte finns ett mobilförbud för cyklister, så bör man ändå undvika att använda mobilen när man cyklar. Reaktionstiden ökar och det är lätt att en olycka sker. Stanna hellre till vid sidan om cykelbanan och ring ditt samtal, kolla kartan eller sms.a. Sen kan du säkert börja cykla igen.

3. Glöm inte ringklockan

Du vet väl att det är lag på att ha en ringklocka på din cykel? Ringklockans främsta funktion är att uppmärksamma andra cyklister att du ska köra om, och varna fotgängare om att du kommer bakom de. Tänk på att plinga i god tid så du med säkerhet fått en reaktion från den andra cyklisten/ fotgängaren.

En kille och en tjej står lutade mot en cykel utomhus
4. Gör tecken när du ska svänga

Ge alltid ett tydligt tecken med din arm och se dig för innan du ska svänga. Tänk på att signalera i god tid så cyklister bakom dig inte missar din sväng och råkar köra in i dig.

5. Håll avstånd

Cykla inte för nära framförvarande cyklister och parkerade bilar. Tänk på att ha marginal för plötsliga hinder, inbromsningar och bildörrar som oväntat öppnas. Här kan både du och dina medtrafikanter bli allvarligt skadade.

6. Använd cykelhjälm

Att använda cykelhjälm borde vara en självklarhet för alla. Det är en billig livförsäkring som alla oavsett ålder borde investera i. En olycka kan ske när du minst anar det, så gör dig själv en stor tjänst och använd cykelhjälm.

Hjälmlagen som trädde i kraft den 2005 gäller alla barn under 15 år – oavsett om de cyklar själva eller blir skjutsade på cykel eller cykelkärra.

7. Cykla inte på gångbanan

Gångbanan är bara till för fotgängare och inte för cyklister. 500:- i böter kostar det om du inte följer trafikreglerna.

8. Kontrollera din cykel regelbundet

Tänk på att din cykel är ett fordon som måste uppfylla vissa krav enligt lagen. Den ska ha fungerande bromsar, reflexer, ljus och ringklocka. Kolla även så dina däck har ett bra lufttryck och är pumpade. Smuts och olja kan utsätta din cykel för onödigt slitage. Så ta för vana att skölja av och ge den en tvätt då och då.

Här kan du få fler tips på hur du gör din cykel redo för säsongen!

En närbild på en man som håller på att meka med en cykel