Vi behöver vara rädda om vårt dricksvatten!

I Sverige har vi hittills, med vissa undantag, haft gott om vatten. De senaste åren har detta tyvärr ändrats på många platser i landet.

I samband med att många människor är hemma nu under Corona-pandemin ser vi att vattenanvändningen i våra fastigheter ökat ytterligare. Vi har blivit bättre på att tvätta våra händer för att minska på smittspridningen och detta är givetvis väldigt positivt och nödvändigt!

Det vi däremot alla behöver hjälpas åt med är att minska på den onödiga förbrukningen av vatten. Vattnet i våra kranar är ett livsmedel, och all användning av detta vatten medför en påverkan på vår miljö och på vår ekonomi. Dessutom ökar risken för vattenbrist under sommaren.

Vi skulle därför vilja be er att alltid felanmäla till oss om ni har läckande kranar eller toalettstolar så vi kan åtgärda dessa.
Kontakta gärna vår kundtjänst för mer information. Se kontaktuppgifter här.

Om ni har en trädgårdstäppa, tänk på att följa eventuella bevattningsförbud och hushålla med vattnet i möjligaste mån. Se aktuell information gällande bevattningsförbud på Länsstyrelsen eller din kommuns hemsida.


Några enkla tips för att minska på onödig vattenanvändning är:

  • Fyll en kanna med vatten och förvara i kylen, så ni slipper spola i kökskranen när ni vill ha kallt vatten att dricka.
  • Stäng vattenkranen under tiden ni borstar tänderna. Om man låter vattnet stå på under tiden man borstar tänderna använder man vatten motsvarande en persons dagsranson i Afrika – helt i onödan.
  • Stäng av vattnet i duschen under tiden ni tvålar in och schamponerar er, detta vatten rinner annars bara ut i avloppet utan nytta. Duscha inte heller längre än nödvändigt.
  • Tvätta och diska med fyllda maskiner, undvik att köra ”halvtomt”, vilket använder lika mycket vatten som en full maskin.
  • Diska inte under rinnande vatten, använd balja eller propp i vasken.