Odling sätter guldkant på taket i Karlskrona

På innergården mitt i Karlskrona, närmare bestämt på Wachtmeisters tak, tog odlingen fart förra året. Heimstaden levererade pallkragar, jord och en grundplåt av fröer. Därefter tog odlarna vid och kunde snart njuta av bland annat sallad, dill, spenat, örter och bönor.

– Jag skulle kunna odla hur mycket som helst, säger Kristina Andersson med ett stort leende och berättar hur det verkligen kliar i fingrarna när säsongen närmar sig.

Kristina var först ut med att få en pallkrage efter att ha hört sig för hos Heimstaden, och hon fick snart sällskap av Ronny Andersson från grannporten.
– I år blir vi nog ännu fler med pallkrage och det är förstås bara trevligt, säger Ronny.

En kvinna med blå jacka och grått hår och en man med brun jacka står och tittar ner på en balkongodling
Ronny Andersson och Kristina Andersson gillar livet som stadsodlare. I sommar hoppas de på en minst lika bra skörd som förra året.

Kristina och Ronny stortrivs med att odla. De berättar om det härliga i att pyssla utomhus, se hur det växer, lära sig mer längs vägen och kunna plocka exempelvis sin egen sallad eller en persiljekvist att ha på tallriken.
– Odlingen sätter verkligen en guldkant och känns berikande på så många sätt. Att ha möjlighet att odla även om man bor mitt i stan är ett stort plus, säger Kristina och får medhåll av grannen:
– Man vet dessutom precis vad det är man får, inga gifter tillsätts och det blir inte heller något svinn eftersom man plockar precis så mycket som behövs. Ur miljösynpunkt är det här bra på många vis, och även om en enstaka pallkrage inte kan bidra med så mycket är det åtminstone något, säger Ronny.

Väl planerat

Efter att länge ha smitt planer inför säsongen tog Kristinas och Ronnys pyssel fart så fort jorden hade blivit tillräckligt varm. I sisådär mitten av juni är det dags att börja skörda.
– Det kommer upp om och om igen. Salladen som jag klippte av sköt upp nya blad hela sommaren på ett fantastiskt vis, säger Kristina.

Med rätt planering finns det gott om nyttiga godsaker i pallkragarna till långt inpå sensommaren. För ett lyckat resultat krävs det förstås en del jobb.
– Men, en pallkrage är ändå lättskött och det växer knappt något ogräs. Det går att göra det enkelt för sig om man föredrar det och då krävs inte så mycket tid egentligen. Vattningen är dock inget som går att slarva med, säger Ronny som numera är vis av erfarenhet.

Nyfikna grannar vid odlingen

Under den varmare årstiden syns odlarna titt som tätt vid sina pallkragar. Nyfikna grannar stannar till och glatt småprat mellan människor som annars bara har mötts som hastigast i trappan har blivit ytterligare en bonus.

– Odlingarna har både höjt stämningen och gjort det finare här på gården. Även de som inte är intresserade av att odla tycker att det är roligt att det händer något, och att se från fönstret hur det växer på gården är riktigt hemtrevligt, säger Kristina.