En man med scarf och en svart tröja står i en klädesbutik och håller i en ihopvikt skjorta.

De packade sina väskor – och öppnade koffert

I Falköping hyr Bernhard Sahlgren och Hans Spicar en butikslokal av Heimstaden. Det var drömmen om att bo på landet som blev starten till Bernhards koffert.

Längtade bort från storstaden

Det var lugnet som lockade Bernhard Sahlgren och hans partner Hans Spicar att slå sig till ro i Falköping. De bodde tidigare i Göteborg där Bernhard arbetade inom resebranschen och Hans som sjuksköterska. Båda hade det stressigt på jobbet och längtade bort från storstaden. De packade sina väskor, flyttade till ett hus på landet och andades ut i en stad där det var lugnare och folk faktiskt hade tid att stanna och prata en stund.

Flytten till Falköping i kombination med deras intresse för mode och kläder blev starten till Bernhards Koffert. Klädbutiken slog upp portarna för första gången för sju år sedan. Med hållbarhet, kundrelationer och ”slow fashion” som slagord har butiken blivit bekant för de flesta Falköpingsbor.
– Vi har många stammisar och kunder som vi har lärt känna bra. En del tittar in ibland när de går förbi bara för att säga hej och fråga hur vi har det. Det är väldigt gemytligt, säger Bernhard.

Två franska bulldogs sitter på en mönstrad matta
Hundarna är av rasen fransk bulldog och brukar hänga med Hans och Bernhard i butiken. Den mörkt tecknade heter Hugo och den ljust tecknade heter Felix. De kallas ibland för hundmottagare.

Ibland går det snabbt

Han beskriver butikens nisch som lite dyrare kläder med fokus på hållbara material och stilar som håller över tid, så kallad slow fashion. I Bernhards och Hans egna garderober går det dock inte långsamt mellan bytena.
– Vi själva bär bara kläder som vi har i butiken, så vi får ju uppdatera vår garderob hela tiden. Vi provar också allt innan vi köper in det till butiken. Eller ja, kanske inte damkläderna då, säger Bernhard och skrattar.

De värdesätter att kunna lägga mycket tid på varje kund men ibland går det snabbt. De minns särskilt en gång när det kom in en man i butiken för att köpa en kostym till ett bröllop. Bernhard frågade när detta bröllop skulle äga rum varpå mannen svarade ”min fru hämtar mig om 20 minuter”.
– Då blev jag lite svettig. Många säger att de är sent ute med två veckors marginal, detta var rekord. Men efter 20 minuter hade han en tredelad kostym med nystruken skjorta på sig. Och frun blev nöjd!

Två män står i en klädbutik
Bernhard och Hans ser positivt på framtiden för den fysiska handeln, särskilt i en mindre stad som Falköping.
”Folk blir mer och mer medvetna”

Bernhard och Hans ser positivt på framtiden för den fysiska handeln, särskilt i en mindre stad som Falköping.
– Folk blir mer och mer medvetna om vikten av att handla lokalt och man värnar om att stödja det lokala. Vi tror att allt fler håller på att tröttna på webbshoppar, man vill gå in i en butik och kunna känna och klämma på sakerna. Vår egen webbshop har vi mest som ett extra skyltfönster.

Måste-ha-plagg till sommaren

Just nu är det mycket linne som gäller och om Bernhard och Hans ska tipsa om ett måste-ha-plagg till sommaren blir det en linnekavaj. Annars är Bernhard särskilt förtjust i halsdukar och scarves.
– Jag har alltid det på mig. En gång kom jag till butiken utan och då sa en av våra anställda ”men Bernhard, du ser annorlunda ut, har du gjort något?”, berättar Bernhard och skrattar.
Om han bara fick välja en enda accessoar att ha för resten av livet skulle det definitivt bli en halsduk. Hans, han skulle välja en ryggsäck.