Två äldre kvinnor står ute på en gård och skrattar

Anita och Marita gör gården levande i Falköping

Här bor Marita Albeman och Anita Dahl i varsin lägenhet i en av Heimstadens fastigheter på Högarensgatan i Falköping. De håller rabatterna på gården i topptrim.

Gården bakom huset på Högarensgatan är såväl prydlig som inbjudande. Även när vi kommer på besök en bit in på höstkanten lyser rosor i de så välskötta rabatterna längs husväggen. Drivkraften bakom detta är hyresgästerna Marita Albeman och Anita Dahl, som båda har ett stort intresse för växter sedan långt tillbaka. De flyttade in i sina respektive lägenheter våren 2004.
– Vi trivs så bra här. Annars hade vi inte stannat så länge, säger Marita.
De blev snabbt goda vänner och deras pyssel på gården startade långt innan Heimstaden kom in i bilden.
– Det såg bedrövligt ut här förut. Det fanns inte en enda blomma, säger Anita.

Ätbart och vackert
Sedan Anita och Marita tog vid är gården något annat. Under delar av året är det bland annat pioner, guldaklejor, murgröna, höstaster och rosor i alla dess färger som pryder rabatterna. Heimstaden har levererat två pallkragar som snabbt fylldes av ätbart som rädisor, potatis, gräslök och krasse. Lite väl mycket blommor blev det också när Anita var generös med fröpåsarna.
– Man lär sig av misstagen, säger Marita och de båda trädgårdsdamerna skrattar gott.

Skrattar gör de ofta och mycket tillsammans. De står i tät kontakt kring växternas skötsel och pratas vid varje dag. De intygar att det är ännu trevligare när utemöblerna står framme och fler grannar samlas för gott umgänge under de ljusa kvällarna.
– Här i huset håller vi koll på varandra. Det är ingen risk att någon kommer att dö ensam utan att någon märker det, säger Marita.

En pallkrage som det är en massa grön persilja i
I pallkragen odlas bland annat persilja – något som en viss hare uppskattar...

Växter flyttar ut
De visar runt på gården och konstaterar att haren minsann har varit på besök i pallkragen igen. Många av växterna i rabatten har hängt med länge och fått ett andra liv utomhus. De välmående rosorna var först avsedda för inomhusbruk i små krukor och den rejäla murgrönan satt en gång i tiden i en julgrupp, likaså gjorde ett par enar.
– Vi kan ju inte slänga levande växter när de har gjort sitt inne. Då är det bättre att plantera ut dem, säger Marita.
– Vår gula ros är ett av våra bästa exempel. Den blommade till och med förra julafton, och hamnade då på bild i Expressen.
Nu är det vinter i några månader framöver. Vad gör ni då?
– Väntar på våren, svarar Anita snabbt med en blinkning.
–  Så fort vädret tillåter på vårkanten sätter vi igång här på gården igen.

En rosbuske
Anita Dahl och Marita Albeman ser till att det frodas på bakgården.