Nya Haag-skolan

ArkitekTuren tar med oss på en resa bland Heimstadens fastigheter i Europa. Den här gången får du följa med till Nederländerna där Nya Haag-skolan breder ut sig med raka och kubistiska former.

Nu ska vi ta oss tillbaka till första halvan av 1900-talet och stilen Nya Haag-skolan (New Hague School). Den utvecklades i början av 1920-talet och var populär fram till den tyska ockupationen 1940. Stilen utmärks av de överhängande taken och de raka och kubistiska formerna. De horisontella linjerna är tydliga i fasadband, fönster och balkonger. Om man ska beskriva stilen med ett ord är det symmetri. En intressant detalj är att alla ytterdörrar har direkt tillgång till marknivån, även om lägenheterna ligger en eller två våningar upp.

Stilen är nära besläktad med Amsterdam-skolan och Bauhaus-stilarna men har även influerats av Art Deco, den nederländska konströrelsen neoplasticism och av Prairie-skolan från den amerikanska mellanvästern. Även om bostäderna byggdes i varierande storlekar var det främst medelklass och de mer förmögna som hade råd att flytta in. Nya Haag-skolan syns i många nederländska städer, men främst i Haag med omnejd.

Fakta: Bostadshotell på 1920-talet

När de som jobbade med hushållsnära tjänster organiserade sig och krävde högre löner innebar det att många inom medelklassen inte längre hade råd att anställa städare, privata kockar och annan personal till hemmet. Därför byggdes flera Nya Haag-byggnader som en typ av hotell med moderna och delade faciliteter samt restaurangdel som gjorde att de boende inte behövde anlita egen personal.

Nya Haag-skolan