Relationsexperten: Skriv samboavtal och prata om hushållsysslorna

Jacqueline Joo är KBT-terapeut, relationsexpert och författare till boken "Din dolda sociala förmåga". Här tipsar hon om sådant ni bör prata om innan ni blir sambos för att ni ska få en lycklig relation – även under samma tak.

Först och främst måste ni bestämma var ni ska bo tillsammans. I ett helt nytt boende eller ska någon av er flytta in till den andre?
– Om det är så att ni väljer att flytta in till den ena parten finns det några saker att diskutera innan flytten, menar ­Jacqueline Joo.
Ska till exempel personen som flyttar in ta med sin egen inredning eller inte? Hur kan ni kompromissa kring detta? En annan viktig fråga är hur utrymmet i bostaden – och förvaringsutrymmen som vind och källare – ska fördelas. Det är också klokt att prata igenom hur ni ser på att ta hem vänner och ha fester.
– Detta kan särskilt bli ­jobbigt om den som bodde i lägenheten först inte vill att partnern har stor fest med sina egna vänner när han ­eller hon reser bort.

Det kan låta tråkigt att prata om regler redan innan man blivit sambos men ­Jacqueline Joo tycker att det finns en viktig mening med det.
– Det är alltid bra att ha riktlinjer i början när man flyttar ihop så att den ena inte har ­totalt motsatta förväntningar från den andre.
Med ett gemensamt boende kommer också gemensamma utgifter. Eller? Diskutera hur ni vill göra med räkningar, matkostnader och de möbler ni vill köpa.
– Ska ni öppna ett gemensamt matkonto, ta varannan vecka eller storhandla tillsammans varje helg och dela på kostnaden? Alla sätt går bra, det viktiga är att ta pengasnacket innan ni flyttar ihop, poängterar Jacqueline Joo.

Hon tipsar också om att, hur tråkigt det än låter, komma överens om hur ni ska sköta det nya gemensamma hushållet. Vem ska städa? Och vad ingår i städningen? Vem ska tvätta, laga mat och diska?
– Jag tycker ni bör göra en lista på vad som måste göras och markera vad ni båda tycker är roligast och tråkigast. Till exempel kanske en av er inte har något emot att tvätta, men avskyr att stryka. Då kan ni ju dela upp det så.
Till sist tycker Jacqueline Joo att blivande sambos bör skriva ett samboavtal som avtalar bort sambolagen. Gör man inte det gäller sambolagen som säger att ni måste dela på allt som införskaffats för gemensamt bruk, oavsett vem som betalt vad, vid en eventuell separation.

Lycka till med er flytt! Har ni inte hittat den perfekta lägenhten för er finns våra lediga lägenheter här. 

Tillbaka till bloggen