En tidlös klassiker i Landskrona

Denna fastighet heter "Gröna Lund 21 - 24" och är stationerad i Landskrona. Den stod färdig 1929, precis då "The Roaring Twenties" var på väg mot ett abrupt slut. Det är en vacker byggnad med klassiska attribut som känns väldigt karakteristiska för 1920-talet. Med antikens formspråk som förebild, kombinerat med en sparsmakad design, blir denna form av arkitektur en internationell succé och kom att gå under benämningen ”The Swedish Grace”.

Om 10 år fyller Gröna Lund 21 – 24 100 år. Ett värdigt födelsedagsfirande som delas med Tarzan och Tintin, som också fick se dagens ljus år 1929. Avslutningsvis kan det vara värt att nämna följande: 1929 är också året som sopnedkastet blev ett naturligt inslag i de svenska flerbostadshusen. Uppfinnaren bakom denna genialiska konstruktion hette Sven Wallander, och under 1930-talet kom sopnedkastet att bli en svensk byggnorm.