heimstaden_man_cykel_eftermiddagssol

Så gör du cykeln redo för vägarna

I vilket skick är din cykel? Våra cyklar behöver både kärlek och omtanke för att bli bekväma och säkra ute på vägarna. Innan du börjar använda din cykel efter en lång vinter, kan det vara bra att ta en grundläggande genomgång av den. Testa bromsar, se så belysningen fungerar, kolla lufttrycket i däcken mm.

Genom att ta hand om din cykel med hjälp av lite underhåll och service, kommer det förlänga din cykels livslängd. Positivt både för plånboken och miljön. Här kommer våra bästa tips på hur du gör cykeln redo för säsongen.

 

Checklista

 

Pumpa däcken

Har cykeln stått stilla länge så sipprar det ut luft från däcken, utan att det betyder att det är punktering. Pumpa dina däcken med luft. Är ditt däck väldigt torrt och det har skapats sprickor kan det vara en säkrast att byta ut däcket.

Ta för vana att kolla däcktrycket en gång i månaden. Ett cykeldäck med för lågt tryck slits mycket snabbare, rullar sämre på vägen och risken för att få punktering ökar. Tänk på att en elcykel drar mer batteri om du har för lite luft i däcken.

 

Kolla ekrar och snurrfunktion

Lyft cykeln och snurra på hjulet och undersök så inga ekrar sitter löst eller saknas. Kolla så däcken snurrar rakt och rätt. Har cykeln stått i ett förråd under en längre tid, är det inte helt otänkbart att hjulet har fått sig en eller två smällar.
Skeva cykelhjul är ett vanligt problem. Men kontakta din närmaste cykelhandlare som kan hjälpa dig att rikta hjulet rätt och ersätta saknade ekrar.

Smörj kedjan

Din cykelkedja kan behöva lite extra vård efter en lång vinter. Den samlar nämligen på sig en massa smuts och kan lätt skadas. Rengör den för att få bort gammal smuts och oljerester. Se till att kedjan är helt torr. Smörj sedan in den med en kedjeolja och låt den torka i 10 minuter. Torka bort överflödig olja med en torr trasa.

Passa samtidigt på att smörja pedalerna. Skruva lös pedalerna, kolla så skruvar och muttrar sitter som det ska, smörj in med lämplig olja. Sen är det bara att sätta tillbaka och börja trampa och njut.

Fungerar de viktiga detaljerna?

Enligt lag så måste din cykel vara utrustad med en fungerande ringklocka och bromsar. Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Men detta är något som man bör se till att det finns och fungerar.

Kolla så bromsarna fungerar, testa ringklockan och se över bak- och framljus samt dina reflexer.
Här kan du läsa mer om regler för cykel.

 

Kläm och känn igenom cykeln

Sitter alla delar på cykeln fast? Kanske behöver styret spännas, höjas eller kanske sänkas. Kolla så sadeln sitter som den ska. Kanske även den behövs korrigeras.

Tvätta cykeln

Sist men inte minst kan det vara värt att få rent din cykel innan du börjar använda den. Det finns många bra medel du kan använda för att få cykeln skinande ren.

Se våra 8 tips på hur du kan göra din cykling lite säkrare

En cykelmekaniker mekar med en cykel