Två unga killar sitter på en bänk på en innergård och pratar och skrattar.

Så blir du en bra granne

Att visa respekt och hänsyn för sina grannar är viktigt för att alla i huset ska trivas. Oavsett hur det ser ut i den fastighet där du bor finns det några enkla saker som ni grannar kan tänka på för att öka trivseln och tryggheten. Om du inte vet vart du ska börja, kan du starta med att bjuda på ett leende och säga hej.

1. Visa hänsyn

Genom att visa respekt och hänsyn slipper ni onödig irritation och bråk. Tänk till exempel på att inte spela för hög musik, sätta möbeltassar på dina möbler, anpassar aktiviteter dagtid för att inte störa andra grannar. Och smälla i ytterdörren ska vi alla undvika.

Tänk på att visa extra hänsyn mellan kl. 22:00 och 07:00.

 

2. Hälsa på dina grannar

Att säga hej till dina grannar är inte bara ett sätt att var trevlig. Det skapar också en gemenskap som i sin tur leder till en trygghet. Det är enklare att be om hjälp den dagen du verkligen behöver det när du känner till vem som bor nära dig och det kan vara riktigt trivsamt att kunna sitta bredvid någon på gården med en kopp kaffe en fin vårdag

 

3. Gemensamma utrymmen

Genom att vara rädd om era gemensamma utrymmen skapar ni en bättre boendemiljö. Gården, tvättstugan och miljörummet är exempel på ställen som vi vistas på tillsammans. Se till att alltid lämna tvättstugan så som du själv vill hitta den, var noga med att sortera rätt i miljörummet och var rädd om den gemensamma gården.

 

4. Förvarna om fest och mindre renoveringar

Ska du en större middagsbjudning eller ha en liten fest? Det är alltid en bra idé att informera och förvarna grannarna genom att sätta upp en lapp i trapphuset. De flesta har mer överseende med lite extra ljud om man har sagt till i förväg. Glöm inte att skriva ditt telefonnummer på lappen så grannarna kan ringa om det skulle bli för högljutt. Tänk på att visa extra hänsyn efter klockan 22.00.

 

5. Husdjur

Vi välkomnar de flesta husdjur i våra lägenheter, men kom ihåg att du måste ta hand om ditt djur samt har ansvar för att det inte skadar lägenheten eller stör dina grannar Hör gärna med dina grannar om hunden skäller när du inte är hemma. Sen ska du alltid ha din hund kopplad och rasta den utanför bostadsområdet.

*Bor du i studentlägenhet är det dock inte tillåtet med husdjur.

En kvinna i röd morgonrock och en handduk runt huvudet slår med sopkvasten i taket

Störande grannar

Så hanterar du störande grannar

Vi önskar i första hand att ni som hyresgäster och grannar samtalar med varandra när ni har synpunkter på varandras sätt att leva. Det som stör en granne kanske inte stör en annan så ett ödmjukt sätt att framföra sina synpunkter är bäst för er fortsatta grannrelation.

Läs mer

Har du tvättstugevett?

Vett & etikett i tvättstugan

- Håll den tid du har bokat så nästa person kan komma in i tid. Avboka din tid om du för förhinder.
- Överdosera inte med tvättmedel.
- Se till att fönster och dörrar är ordentligt stängda.
- Använd tvättpåse till dina bh.ar med bygel.
- Ta bort luddet från torktumlaren och torka av maskinen.
- Torka ur maskinerna och tvättmedelsfacken efter att du använt dem.
- Om något är sönder i tvättstugan, ska du alltid felanmäla det direkt till oss. Gör en serviceanmälan på Mina sidor eller kontakta oss på Kundservice.