Elin gjorde blixtsnabb karriär som fotograf

På Östra Storgatan i Jönköping hyr fotografen Elin Stahre en lokal av Heimstaden. Här driver hon sin studio och här har flera prisbelönta bilder tagits. Kanske känner du igen Årets bild 2021, som blev viral?

Kameran blev början på ny karriär

För tolv år sedan köpte hon en kamera på mellandagsrean. Det blev början på en helt ny karriär. Idag driver Elin Stahre en fotostudio och är flerfaldigt prisbelönt porträttfotograf och nyligen även jurymedlem i foto-SM.

– Jag halkade in i fotoyrket på ett bananskal, kan man säga, säger Elin och berättar att allt började med hästar. Hennes egen häst var ett självklart motiv när Elin utforskade sin nya kamera, då för tolv år sedan. Hon fick extrajobb som fotograf på tidningen Ridsport, till vilken hon fotade många tävlingar.

– Sedan började folk som sett mig med kameran fråga om jag kunde fota deras barn och bröllop.

Det behövs en del rekvisita för porträttfotografering. Elin har en mängd olika korgar och textilier i sin studio.

Förfrågningarna blev fler och fler

Elin studerade sista året på sin masterutbildning till husdjursagronom med inriktning genetik, samtidigt som fotoförfrågningarna blev fler och fler. Hon tog examen och jobbade som agronom i ett år innan hon beslutade sig för att ge fotograferandet en seriös chans.

– Jag har väldigt svårt för att göra saker ”lagom”. Ska jag göra något så ska det vara 100 procent och jag ska vara bra på det. Det var likadant när jag pluggade, fick jag inte högsta betyg kunde det vara, berättar Elin.

 

Hel vägg med diplom

Hon läste på enormt mycket om fotografering, samtidigt som hon testade sig fram. Hon började också att tävla i foto, för att på så vis lära sig ännu mer.

– Att bli bedömd från utomstående och höra hur domarna diskuterade mina bilder var både utmanande och utvecklande. Jag fastnade direkt och pressade mig själv att bli bättre och bättre.

Årets bild 2021

Det dröjde inte länge förrän Elin kom hem med sitt första diplom. Och sedan har de bara blivit fler och fler. I studion på Östra Storgatan täcker de en hel vägg. SM-guld 2020 i gravidkategorin, SM-silver 2019 i babykategorin, SM-silver 2018 i bröllopskategorin och diplomet över att vara uttagen till landslaget i VM 2018, för att nämna några. 2021 vann hon Årets bild i SM, med ett fotografi som blev vida uppmärksammat i media, både nationellt och internationellt. Kanske känner du igen Elins porträtt av tvillingbrorsorna?

– Det tog jag under en vanlig baby-fotografering för en kund. Kunden valde bort just den bilden, men inför tävlingen hade jag den i bakhuvudet. När jag väljer mina tävlingsbidrag tittar jag på andra saker än vad kunden kanske gör, säger Elin.

Elins bild ”Du och jag brorsan”, vann Foto-SM 2021 och blev uttagen till VM, där den kammade hem en sjundeplats. Foto: Elin Stahre

Sålde slut direkt

Hon trivs med att fota just barn, eftersom det är en så stor utmaning.

– Det går ju inte att regissera de minsta direkt. En nyfödd-fotografering, till exempel, brukar ta tre timmar. Jag får vänta ut barnet och de bästa ögonblicken.

Elins egna barn, Estelle 4 år, och Viktor 2,5 år, får ofta agera modeller. Som i höstas, när Elin skulle göra reklam för julporträtt. Eller reklam och reklam, hon lade upp ett inlägg på Instagram och sedan sålde tiderna slut – blixtsnabbt.

– Jag är stolt över att så många kommer till min studio och att jag har kunder som ser värdet i en fotografering och betalar därefter. Det är viktigt för mig att det inte är en slump att bilderna blir bra, de ska bli bra varenda gång. Hellre kvalitet än kvantitet.

Letar du lokal eller boende i Jönköping?

Visas nu
Visas nu
Visas nu