Mohi skördar för fullt mellan hyreshusen

Hemma i Bangladesh lärde sig Mohi Uddin allt om trädgårdsarbete. Tillsammans med sina föräldrar odlade han en mängd ätbara grödor som sedan användes till matlagning.

När vuxne Mohi Uddin, som numera bor i Sverige, flyttade in i sin nya lägenhet i Gävle såg han något som fick hans gröna fingrar att börja klia.

– Jag tittade ut genom fönstret och blicken fastnade på en gräsplätt intill innergården mitt emot. Jag hörde genast av mig till Heimstaden och frågade om jag fick börja odla där.

Självklart fick han det. Han erbjöds först pallkragar, men Mohi hade större visioner än så.

– Jag ville anlägga ett riktigt trädgårdsland. Jag gjorde ritningar och tog fram exempel-bilder från nätet. Jag förklarade hur jag skulle göra plätten vacker för mina grannar, samtidigt som jag självklart tänkte på säkerheten för lekande barn och förbipasserande, berättar Mohi.

Mohi Uddin odlar en mängd olika grödor i trädgårdslandet utanför sin bostad på Boothsgatan i Gävle.
Tomater, pumpa, jordgubbar, örter, sallad och en sorts röd spenat från Bangladesh som heter lal shak är några av de ätbara växter som Mohi odlar.

Efter en presentation av sin gedigna plan fick Mohi tummen upp från Heimstadens förvaltningskontor i Gävle och han satte i gång direkt. Detta var i början i slutet på maj och det var snabba puckar som gällde för att kunna skörda samma sommar. Han förodlade inomhus och på balkongen, samtidigt som han grävde vid plätten, både dag och natt.

I dag blickar Mohi stolt ut över sitt frodiga trädgårdsland där det växer bland annat blommor, tomater, pumpa, jordgubbar, örter, sallad och en sorts röd spenat från Bangladesh som heter lal shak.

Han konstaterar att allt arbete med trädgårdslandet är väl mödan värt.

– Jag lägger all min lediga tid på att sköta om grödorna. Jag jobbar heltid, så ibland är det svårt att få tiden att räcka till. Men jag älskar verkligen detta! Odling finns i både mitt hjärta och blod, säger Mohi som gläds mycket åt att hans femårige son ibland vill hjälpa till med påtandet.

– Han lär sig mer och mer om att odla. Precis som jag när jag odlade med mina föräldrar som barn. Jag hoppas att han får kunskaper som han har nytta av, både i skolan och senare i livet.

Mohi lägger i stort sett all sin lediga tid på att påta i trädgårdslandet. Han har redan börjat planera för nästa säsong.

Men det är inte bara Mohi och hans familj som har nytta och glädje av trädgårdslandet. Mohi får ständigt glada heja-rop av sina grannar och förbipasserande.

– Det är många som säger att det är fint och har gett ett lyft åt området. Många som går förbi stannar också till och ställer frågor. Därför har jag satt upp den här artikeln, säger Mohi och pekar på ett uppslag ur dagstidningen Arbetarbladet, som gjort ett reportage om Mohi och hans trädgårdsland mellan hyreshusen.

Mohi är också generös med sina grödor och delar gärna med sig till sina grannar.

– Jag har alltid påsar nära till hands ifall att någon frågar om de kan få lite sallad. Det var någon som sa att jag kunde börja sälja grönsaker. Men nej, varför ska jag göra det? Det ger mer värde för mig att se mina grannars leenden, säger Mohi.

Mohi delar gärna med sig till sina grannar. Han har alltid påsar nära till hands i fall att någon ber om något.
I augusti utsattes Mohi tyvärr för skadegörelse, då någon under nattetid tagit sig in i trädgårdslandet och rivit upp en massa av växterna. ”Jag blev förtvivlad och fick lägga väldigt mycket tid på att återställa trädgårdslandet. Men jag ger inte upp, jag älskar att odla”, säger Mohi Uddin som uppmanar dem som blir sugna på grönsaker att bara fråga honom.