Rätt temperatur i lägenheten
VÄRME

Rätt inomhusklimat i din lägenhet

Under de kalla månaderna känns det ibland lite ruggigt, även inne. Du fryser och elementen känns ljumma. Det första du kan göra om du upplever det så, är att mäta rumstemperaturen. Det gör du genom att hålla termometern minst en meter in från ytterväggen och cirka en och en halv meter över golvet. Får du ett resultat på 20–21°C har du en normal inomhustemperatur, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

https://www.anpdm.com/form/414559477244445F477040/454559417944435F4771

Vi som fastighetsägare har ett ansvar för vår miljöpåverkan och varje grads temperaturhöjning har en negativ påverkan på vår miljö. Här nedan har vi samlat tips för att du ska få rätt temperatur i din lägenhet.

Termostaten reglerar värmen
Värmen sprids ut i lägenheten genom vatten som cirkulerar i elementen. På dessa sitter det en ventil som släpper på vattnet. Vanligast är att ventilen är en så kallad termostatventil som ser till att rätt mängd varmvatten släpps fram för att vid behov ge värmeavgivning från elementen. Rummet ska hålla 20–21°C när ventilen är fullt öppen.

 

Rätt temperatur i lägenheten

Värmen styrs automatiskt
Om elementen är kalla behöver det inte betyda att det är för kallt i bostaden. Vi har ett centralstyrt uppvärmningssystem för optimal energianvändning och god komfort. Under sommartid (ibland även under vår och höst) innebär det att värmen stängs av under de tider bostaden inte behöver värmas för att hålla rätt inomhustemperatur.

Låt luften cirkulera
Luften runt elementen måste kunna cirkulera för att elementens termostat ska fungera på rätt sätt. Om du exempelvis har tjocka gardiner och möbler intill elementet uppfattar termostaten att rumstemperaturen är högre än den egentligen är och värmen sänks.

Vädra rätt – gärna med tvärdrag
Vädra kort och effektivt, gärna med tvärdrag. Stäng termostatventilen under tiden du vädrar. Om fönstret får stå på glänt förlorar vi mängder av värdefull energi ur ett miljöperspektiv.

Läs mer om vad Folkhälsomyndigheten skriver om inomhustemperatur.