En kvinna sitter på en cykel och har en orange varselväst på sig

Samyah trampar året runt - i ur och skur

På Järnvägsgatan i Trelleborg bor hurtiga Samyah Shakra. Hennes största intressen är cykling, promenader och städning.

När Samyah Shakra var liten älskade hon att cykla. Faktum är att hon hade tre cyklar redan i tidig ålder. Kärleken till att trampa fram har följt med upp i vuxen ålder. Men att börja cykla till och från jobbet var först uteslutet för Samyah.

– Aldrig i livet att jag cyklar ända till Skegrie och tillbaka varje dag, tänkte jag.

Men när hon fick möjligheten att leasa en elcykel av kommunen ändrade hon sig. Och nu cyklar hon varje dag, året om – i ur och skur. Dessutom på en helt vanlig cykel utan el.

– Det var svårt att sluta när jag väl hade testat. Jag älskar frihetskänslan och att jag samtidigt får frisk luft och motion.

En kvinna leder sin cykel och har en cykelhjälm och en orange varselväst på sig

Varken blåst, regn eller kyla stoppar Samyah från att ta cykeln

Ibland blir det tidiga mornar för Samyah, som jobbar på en förskola i Skegrie, men hon ser alltid till att ha gott om tid.
– Jag brukar cykla dit på ungefär en halvtimme, men lägger alltid på några extra minuter så att jag inte ska behöva stress-cykla.

I stället sätter hon på sig rejält med kläder, sin favoritmusik i öronen och njuter av cykelturen. Då hinner hon beundra soluppgången och hälsa på hästarna som hon brukar cykla förbi. Varken blåst, regn eller kyla stoppar Samyah.

– Just nu är elcykeln ur funktion men jag har fortsatt cykla på en vanlig cykel, det går bra det med, säger hon.

Att Samyah är en hurtig person märks inte bara på hennes energiska utstrålning, utan även när hon berättar om sina största fritidsintressen.

– Jag gillar att promenera, jag går mycket och långa sträckor, särskilt på helgerna. Sedan älskar jag att städa, säger hon och skrattar.

Även det märks efter en snabb titt i Samyahs luftiga trea på Järnvägsgatan. Här bor hon tillsammans med sina två söner på 16 och 12 år och ”buskatterna” Maja och Luna, som hon kallar dem.

– Jag trivs jättebra här. Vi flyttade in i augusti och jag var först rädd att jag skulle sakna mitt förra hem, där vi hade en egen liten tomt och jag stod väldigt nära två av grannarna. Men den här lägenheten är större och fräschare samtidigt som området är väldigt lugnt – det överväger!