Tre vita bostadshuskroppar med blåa balkonger som ligger precis vid vattnet

Isbjerget - en arkitektonisk pärla

I ArkitekTUREN tar vi dig på en arkitektonisk rundtur i några av Heimstadens Nordiska fastigheter.

Idag reser vi till Århus hamnkvarter i Danmark där vi hittar det prisbelönta och häpnadsväckande bostadskomplexet ’Isbjerget’.

Här i Århus hamnkvarter i Danmark så framträder den arkitektoniska pärlan Isbjerget med sin vita och häpnadsväckande skulpturala fasad. Isbjerget är en slående fastighet från 2013 som rymmer 208 bostäder, varav 49st är hyresbostäder, fördelat på två till sex rum.

Fastigheten bär namnet Isberget, eftersom den består av många olika element och egenskaper från just ett isberg. Här ser vi höga höjder, sluttande och branta sidor, kantiga torn, vackra skiftande vita och blåaktiga nyanser. Allt för att likna ett flytande isberg i Nordatlanten.

Isberget, som ligger vid den gamla fiskehamnen i Århus, är en plats som har förvandlats till en livfull mötesplats med vacker arkitektur och ett härligt kulturliv. Här har man skapat en miljö med gamla byggnader, charmiga kanaler, vacker grönska och sen lite mer moderna stadsrum och arkitektur.
Århus hamn som är hela 800 000 kvadratmeter stort område, är ett av Europas största pågående utvecklingsprogram för hamnar.

Ovanliga och genomtänkta lägenheter

Isbjergets fyra byggnader erbjuder många olika typer av lägenheter i en, flera eller olika nivåer – som varierar i storlekar från 55 till 227 kvm. Fasadens sluttande sidor innebär att några av lägenheterna har vissa överraskande och oväntade utrymmen. Vilket ger en touch av charm och möjligheten till olika typer av inredningslösningar.
Flertalet av lägenheterna har stora balkonger i öster och söder, eller till och med en egen terrass som kan ses
från vissa vinklar. Balkongerna har en skiftande kulör som gradvis byter från stark blå till klarblå – vilket skapar ett levande uttryck.

Tre vita bostadshuskroppar med blåa balkonger som ligger precis vid vattnet

Skyhöga tak och spännande höjdskillnader

För att så många lägenheter som möjligt ska få en vacker havsutsikt, så är fasaden konstruerad med kantiga torn och sluttande sidor – såklart inspirerat av flytande trasiga isberg. Den högsta delen av Isbjerget – som är placerad längst bak – är 12 våningar hög och kan därmed se över nästa byggnad. Den lägsta byggnaden är placerad närmast vattnet.

Ett vit bostadshus med blåa balkonger ligger precis vid vattnet