7 enkla och klimatsmarta tips att få det svalt inomhus

Under sommaren när gradtalen stiger lite för mycket utomhus - så kan även temperaturen inne i våra lägenheter bli lite för höga. Då gäller det att hålla koll på vilka knep man kan ta sig till.

Sommar och sol – som vi har längtat efter denna underbara årstid. Morgondopp i havet, mysiga picknicks med nära och kära, ljumma kvällar för en promenad eller varför inte en middag under bar himmel. Listan kan göras lång på alla härliga aktiviteter vi vill göra.

Men under sommaren när gradtalen stiger lite för mycket utomhus – så kan även temperaturen inne i våra lägenheter bli lite för höga. Då gäller det att hålla koll på vilka knep man kan ta sig till.

Temperaturen i en lägenhet bör normalt vara mellan 20 och 23 grader. Under sommaren kan inomhustemperaturen stiga och får under en övergående period vara upp till 28 grader.
Tänk på att under extrema väderförhållanden – som värmeböljor – finns dock undantag från rekommendationerna för inomhustemperatur.

Men det finns såklart små knep som man kan göra för att få det lite svalare där hemma. Se våra 7 enkla och klimatsmarta sätt här nedan hur du får det svalt inomhus.

7 enkla och klimatsmarta tips att få det svalt inomhus

 

1. Stäng dina fönster

Stäng alla fönster på dagtid och öppna de inte förrän på kvällen när temperaturen har sjunkit. En tumregel som man kan tänka på är att inte öppna fönstren förrän det är svalare ute än inne.

Kontrollera även att alla ventiler som finns i lägenheten är öppna och inte är igensatta. Kontakta gärna oss på Kundtjänst om du är osäker på deras funktion så hjälper vi dig.

2. Stäng av elen

Man glömmer lätt att all våra elektroniska apparater i hemmet avger en viss värme och några av de – som dator och tv – är riktiga värmefällor i hemmet. Så tänk på att stänga av allt som ni inte använder både dag- och nattid.

Tänk även på att mobilen och din iPad avger en viss värme – så varför inte passa på att ta en skärmpaus mitt i värmen.

Visste du att bara genom att se, höra eller tro att du hör ljudet från din mobil, kan dina nivåer av stresshormonet kortisol öka?
Mobillådan ”Mobiltemplet” är framtagen för att hjälpa dig att finna balans mellan uppkoppling och avkoppling. Placera mobilen i templet, stäng locket och njut av umgänge utan digital distraktion.
Läs mer om mobillådan här.

3. Paus från matlagning

Även fast matlagning är en härlig syssla så ska man tänka på att både ugnen och spisen höjer värmen i lägenheten. Så passa på att njuta av lite god kall mat eller varför inte gynna din lokala kvarterskrog.

Behöver ni tips på goda kalla rätter? Kolla in vår Heimlagat sida där vi har samlat en massa smarriga recept att inspireras av. Klicka här för att hitta ditt favoriträtt.

Har du något tips på den perfekta sommarrätten?
Skicka gärna ditt recept med bild till oss så kanske vi publicerar det så fler får möjlighet att njuta av just din favoriträtt! Eller tagga in oss på instahgram under hashtagen #heimlagat

4. Täck för när solen skiner

Dra ner persienner och dra för gardiner under dagtid, så stänger du ute värmen och de varma solstrålarna.

5. Svalka dig

Undvik att använda för varmt vatten som kan ge vattenånga i lägenheten, utan ta istället en kall dusch om du har möjlighet.
Lägg in örngotten i frysen några timmar innan läggdags så har du ett lyxigt kallt underlag att vila på.

6. Investera i en fläkt

En bordsfläkt ger en skön svalkande känsla i rummet. Ett tips är att ställa en skål med isbitar framför fläkten – så kyls luften ner lite extra i rummet.

7. Glöm inte att dricka ordentligt

Kom ihåg att dricka mycket vatten när det är som varmast. Många av oss kan även tappa aptiten när det är varmt, och då är det ännu viktigare att dricka och försöka äta vätskerik mat.

Fyll en karaff med vatten på morgonen och ha den i kylen – så du alltid har kallt vatten att tillgå. Varför inte spetsa till vattnet med lite gurka, apelsin eller sommarens goda bär som är full med nyttiga antioxidanter.

Vattensmart

Vi behöver alla hjälpas åt att minska på den onödiga förbrukningen av vatten. Vattnet i våra kranar är ett livsmedel, och all användning av detta vatten medför en påverkan på vår miljö och på vår ekonomi. Dessutom ökar risken för vattenbrist under sommaren.

Se våra tips för att minska på den onödiga vattenanvändningen.

  • Fyll en kanna med vatten och förvara i kylen, så ni slipper spola i kökskranen när ni vill ha kallt vatten att dricka.
  • Stäng vattenkranen under tiden ni borstar tänderna. Om man låter vattnet stå på under tiden man borstar tänderna använder man vatten motsvarande en persons dagsranson i Afrika – helt i onödan.
  • Stäng av vattnet i duschen under tiden ni tvålar in och schamponerar er, detta vatten rinner annars bara ut i avloppet utan nytta. Duscha inte heller längre än nödvändigt.
  • Tvätta och diska med fyllda maskiner, undvik att köra ”halvtomt”, vilket använder lika mycket vatten som en full maskin.
    Diska inte under rinnande vatten, använd balja eller propp i vasken.

Kontakta gärna vår kundtjänst för mer information. Se kontaktuppgifter här.