En man i ljus solhatt och en rutig armlös skjorta står och planterar utomhus i en kruka. Bredvid honom ser man en vit skylt som det står Solroskampen börjar nu!

Heimodlaren Birk i Malmö älskar odling och poesi!

Birk Andersson bor i en av Heimstadens lägenheter i Limhamn. Han jobbar på Malmö Stad, med dokument- och ärendehantering, och var under några år även aktiv som styrelsemedlem i Naturskyddsföreningen i Malmö.

– Det var där mitt intresse för odling började. Många som var aktiva inom Naturskyddsföreningen hade ”gröna” fingrar. Man fick lära sig väldigt mycket. En gång hängde jag med på en Floravandring borta vid Kockums Fritid, vilket var väldigt intressant.

Han odlar basilika, sallad, rädisor, smultron och morötter. Han är speciellt stolt över sina morötter och smultron.

– De är mina senaste förvärv. Det ska bli intressant att se hur de utvecklas. Jag har aldrig tidigare odlat morötter men min förhoppning är att det kommer gå vägen. Egentligen skulle jag vilja odla mer utomhus. Drömmen är att ha massvis med växter på innergården så att man kan gå ner och skörda sin egen middag. Det hade verkligen varit fantastiskt!

Birk är speciellt stolt över sina morötter och smultron.

Odling är bra för kropp och själ

Birk vill gärna uppmuntra alla till att utnyttja sin friskvårdstimme till odling på balkongen eller innergården.

– På mitt förra jobb så startade jag en odlingsgrupp och genom att utnyttja vår friskvårdstimme till odling fick vi både motion och välbehövliga pauser från möten och skärmar.
Sen det bästa var såklart att mina odlade tomater, gurkor, sallad och lite rädisor bidrog till en bättre sammanhållning på våra gemensamma frukost och luncher, säger Birk.

Bevandrad i poesins värld

Vid sidan av sitt odlingsintresse är Birk bevandrad i poesins värld. Han skriver dikter, framför allt japanska haikudikter.

– Att skriva dikter är både rogivande och utmanande, samtidigt som det är väldigt roligt. Lite som att hålla på med odling.

Även om Birk kallar sig själv för ”hobbyodlare” har han ändå under årens gång samlat på sig ett och annat tips.

– Vad många inte känner till är att man faktiskt kan odla i gamla plastförpackningar. Jag odlar till exempel mina rädisor i en gammal glassförpackning som jag har tvättat ur. Det funkar alldeles utmärkt.

Hälsotips från Birk

  • Om du sitter på gräsmattan eller golvet i lägenheten och vårdar om dina plantor. Utmana dig själv och testa att resa dig upp utan att använda händerna som stöd. En suverän balansövning!
  • En annan bra övning - som är perfekt för dig som är mycket stillasittande - är att vrida sig försiktigt bakåt och låtsas att någon snett bakom pratar med dig. En liten skön twist för rygg och nacke.
  • Sen glöm inte ta hem dina kontorsblommor under sommarsemestern så de inte vissnar. Mina ampelliljor pryder numera min fönsterbräda här hemma och funkar perfekt som luftrenare.