Birk älskar både odling och poesi

Birk Andersson är 32 år och bor i en av Heimstadens lägenheter i Limhamn. Han jobbar på Malmö Stad, med dokument- och ärendehantering, och var under några år även aktiv som styrelsemedlem i Naturskyddsföreningen i Malmö.

– Det var där mitt intresse för odling började. Många som var aktiva inom Naturskyddsföreningen hade ”gröna” fingrar. Man fick lära sig väldigt mycket. En gång hängde jag med på en Floravandring borta vid Kockums Fritid, vilket var väldigt intressant.

Birk odlar basilika, sallad, rädisor, smultron och morötter. Han är speciellt stolt över sina morötter och smultron.

– De är mina senaste förvärv. Det ska bli intressant att se hur de utvecklas. Jag har aldrig tidigare odlat morötter men min förhoppning är att det kommer gå vägen. Egentligen skulle jag vilja odla mer utomhus. Drömmen är att ha massvis med växter på innergården så att man kan gå ner och skörda sin egen middag. Det hade verkligen varit fantastiskt!

Vid sidan av sitt odlingsintresse är Birk bevandrad i poesins värld. Han skriver dikter, framför allt japanska haikudikter.

– Att skriva dikter är både rogivande och utmanande, samtidigt som det är väldigt roligt. Lite som att hålla på med odling.

Även om Birk kallar sig själv för ”hobbyodlare” har han ändå under årens gång samlat på sig ett och annat tips.

– Vad många inte känner till är att man faktiskt kan odla i gamla plastförpackningar. Jag odlar till exempel mina rädisor i en gammal glassförpackning som jag har tvättat ur. Det funkar alldeles utmärkt.

Vill ni hänga med på Birks odlingsresa (och kanske läsa några av hans dikter) är det fritt fram att följa honom på instagram, där heter han @anarkohaiko

 

Vi önskar Birk ett stort lycka till!