En lägenhet med ”smultronfönster”

Här bor André Wall med sin sambo, i en av Heimstadens ­lägenheter. Lägenheten är en tvåa som ligger i det anrika huset på Borgmästargatan.

André Wall älskar sitt Landskrona. Även om jobbet med byggentreprenad tar honom runt stora delar av Skåne, så är det i Landskrona han trivs allra bäst. André har bott i staden i mer än 30 år och hade inte kunnat tänka sig att bo någon annanstans.
– Det är här jag hör hemma. Min sambo, Ellinor, är från Malmö och visst har det kommit på tal att kanske flytta dit. Men jag säger alltid tvärt ”nej”.

Vill inte flytta härifrån
André Wall är uppvuxen i Säbyholm, som ligger några minuter utanför Landskrona, så att flytta in till centrum kändes naturligt. Lägenheten de bor i ligger på Borgmästargatan 4. Det är en vacker fastighet med fina detaljer. Ett hus som André Wall har familjära kopplingar till.
– Under 1940-talet jobbade min mormor som barnskötare åt en familj, en familj som lustigt nog bodde i just denna fastighet.
Favoritplatsen i lägenhet finns i vardagsrummet. André pekar mot ett av sina fönster, som vetter mot parken.
– När jag och Ellinor började dejta spenderade vi många sena kvällar vid fönsterkarmen. Under sommarhalvåret älskar vi att sitta där och prata om livet. De flesta människor har sitt smultronställe, vi kallar vårt för smultronfönstret.
Inredningsmässigt gillar både André och Ellinor när det är vitt, enkelt och sparsmakat. Favoritmöblemanget är dessvärre nerpackat, säger André. Det är en lampa jag fick av min morfar.

 

André Wall trivs i sitt Landskrona.
André Wall trivs i sitt Landskrona.

Köket ska renoveras
En kopp kaffe serveras och André berättar exalterat om en förestående renovering.
– Vi ska lägga nytt golv i lägenheten samt renovera hela köket. Renoveringen kommer att göra väldigt mycket för lägenheten. Jag ­gillar dock äldre detaljer. Glasramen som finns i köket tycker jag är vacker. Den tänker vi behålla.
På frågan om vad som gör Landskrona så härligt svarar André stolt:
– Här finns många vackra byggnader, speciellt i centrum. Det är bekvämt avstånd till det mesta och precis utanför mitt fönster har vi en underbar park.
– På våren blommar allting upp och tycker man om att bada i havet har Landskrona en av Sveriges finaste badstränder. Jag älskar Landskrona. Det är en trygghetsstad och jag kan verkligen se våra framtida barn växa upp här.

 

Möt fler grannar!