Husmorstips mot de värsta fläckarna

Hamnade blåbärspajen på den vita t-shirten eller är barnens jeansknä täckta av gräsfläckar? Lugn! Här kommer några miljövänliga tips på hur du får bort jobbiga fläckar från dina kläder!

Banan

Droppa på lite pressad citron direkt på plagget och låt det verka några minuter. Ta sedan en droppe diskmedel och lite varmt vatten och gnid på fläcken, skölj rent efteråt.

Blod

Blod tas bäst bort med kallt vatten. Ännu effektivare blir det om du häller lite salt i vattnet, sägs det.

Bär

Fläckar från bär ska tas bort direkt. Droppa över lite pressad citron och låt det verka några minuter. Gnid sedan lite vatten och diskmedel på fläcken. Ett annat husmorstips är att hälla på filmjölk på och låta stå några timmar innan du tvättar som vanligt.

Choklad

Täck chokladfläcken med mjölk och låt sitta i 5-10 minuter. Lägg sedan plagget i kallt vatten och gnugga försiktigt bort fläcken med fingrarna. Tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Fettfläckar

På tyg kan du gnida in lite hårschampo eller diskmedel och låta verka en stund.  På fettfläckar på tapeten kan du gnida in potatismjöl på fläcken och sedan låta verka någon timme. Att stryka på fläcken med några lager hushållspapper eller ett kaffefilter mellan strykjärnet och väggen sägs också vara effektivt.

Gräs eller jord

Gräsfläckar sägs gå bort med galltvål. Testa annars att blötlägga fläcken i filmjölk över natten och sedan tvätta i maskin.

Kaffe

Skölj med kallt vatten. Pudra på bikarbonat över kaffefläcken och låt verka 30 min. Borsta bort bikarbonaten. Om fläcken fortfarande är synlig kan du försöka använda en blandning av vatten och ättika. Tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Rost

Bakpulver kan hjälpa mot rost. Häll på bakpulver på rostfläcken och efter det lite ättika. Vänta en stund och gnid sedan med en svamp. Att gnida en halv rå lök mot rosten sägs också hjälpa.

Glögg eller rödvin

Det finns många råd när det gäller att ta bort en rödvinsfläck. Ett är att hälla på vitt vin. Ett annat är att ta citron på fläcken eller doppa i kokande vatten. Du kan också hälla på lite mineralvatten eller strö över potatismjöl och låta det stå några timmar. Dammsug sedan bort potatismjölet.

Solkräm

Häll lite citronsyra på fläcken och droppa på diskmedel. Gnid sedan till en skummig smet och låt verka i några timmar. Skölj och tvätta därefter som vanligt.

Tuggummi

Tuggummi går enklast bort om du fryser plagget.  Skrapa sedan bort tuggummit med en kniv. Resterna tar du bort med matolja, smör eller äggvita som masseras in i tuggummit. Sedan tvättar du som vanligt. Alternativt kan du testa handsprit/alkohol.

Tuschpennor

Tusch från en penna på kläder eller möbler sägs bäst gå bort med handsprit eller våtservetter. Du kan också testa att spraya på lite parfym.

Har olyckan varit framme? Det behöver inte vara så svårt att få bort en kaffefläck. Det viktiga är att agera så snabbt som möjligt!